Van harder werken naar slimmer werken

“Ik ben de helft van mijn tijd kwijt aan administratieve taken, daar heb ik niet voor geleerd.” “Al die projecten moet ik er maar bij doen, ik heb daar echt geen tijd voor!” “Mijn medewerkers halen hun productietargets niet, hoe kan dat?” “Waarom zijn mijn klanten niet enthousiast over mijn product/dienst?”

Zomaar een greep aan verzuchtingen die je dagelijks om je heen hoort. We hebben het gevoel dat we steeds harder moeten werken om alles nog bij te kunnen benen. Zou het niet fijn zijn om in plaats van harder te werken, slimmer te gaan werken?

Verspilling komt in elke (zorg)organisatie voor, van medicijnuitgifte tot declaraties

Waarschijnlijk herkennen veel professionals in de zorg zich wel in een van de bovenstaande uitspraken, maar hoe vaak komt verspilling nu daadwerkelijk voor in de zorg? Bij het Meldpunt Verspilling van de overheid zijn tot 2016 ruim 22.500 meldingen van verspilling gedaan. Die varieerden van weggooien van ongebruikte geneesmiddelen die teruggebracht werden, het onnodig of dubbel maken van röntgenfoto’s, het steeds weer opnieuw uitvragen van persoonsgegevens en ziektesituatie tot het declareren van 1 tarief “dagbehandeling” terwijl de patiënt maar een paar uur aanwezig is geweest.

Verspilling is dus overal terug te vinden en zorgt vaak voor frustratie. Zo lopen patiënten nog steeds tegen wachttijden aan (zowel voor behandelingen als bij afspraken in het ziekenhuis zelf), voelen medewerkers zich vaak zwaar belast door allerhande administratieve taken en bestaat op managementniveau de wens om doelmatiger te werken en de frustraties aan te pakken.