De Impactmethode geeft gericht, pragmatisch en tijdig inzicht in de impact van projecten

Managers en bestuurders in de zorg worden vaak overspoeld met projectidee├źn die allemaal als doel hebben bij te dragen aan betere zorg. Omdat het onmogelijk is om al die projecten tegelijkertijd uit te voeren moet er gekozen en gestuurd worden: welke projecten selecteren we en hoe krijgen we een goed beeld van de impact van lopende projecten om ze eventueel bij te sturen?

De Impactmethode is bedoeld om dit soort vragen te beantwoorden:

  1. Hoeveel impact realiseert het project naar schatting?
  2. Hoe maakt mijn project de meeste impact?
  3. Welke impact is daadwerkelijk gerealiseerd?

Impact wordt zichtbaar met de Impactmethode
De Impactmethode geeft gericht inzicht in de drijvende factoren waardoor een project impact realiseert en in welke mate (kwantitatief gezien). De methode is pragmatisch van aard: het houdt rekening met de beschikbare middelen en tijd. Op slimme wijze wordt mogelijk gemaakt om 100% beslissingen te maken ook al heb je bijvoorbeeld maar 60% van de informatie beschikbaar. Bovendien laat de Impactmethode tijdig zien wat de impact is van een project. Namelijk zowel voordat een project start als wanneer het project nog loopt zodat (bij)sturing mogelijk wordt.

Impact is meer dan alleen opschalen

Om impact te sorteren moet zowel het effect als het bereik groot genoeg zijn. Wanneer het effect van een project heel groot is, maar dit slechts een kleine doelgroep bereikt is de uiteindelijke impact niet groot. Andersom geldt ook dat als we een enorm omvangrijke doelgroep bereiken met een beperkt effect, de impact waarschijnlijk ook niet groot is.

De Impactmethode bestaat uit 4 kernonderdelen:

Meer informatie over de Impactmethode?
Wil je weten wat de Impactmethode voor jouw werk zou kunnen betekenen? Neem dan contact op met Paulien Govaert (paulien.govaert@operaconsultancy.nl) of Peter-Paul Essers (peterpaul.essers@operaconsultancy.nl).